Onze honden


Het welzijn van onze honden staat voorop

Onze honden mogen pas een nestje gaan krijgen als ze minimaal 2 jaar oud zijn en er bovendien fysiek en mentaal aan toe zijn om moeder te worden.

Wij hebben maar heel af en toe pups beschikbaar.

Gezondheidstests

Uiteraard moet een hond ook volledig gezond zijn voordat deze voor nakomelingen mag gaan zorgen. Onze honden moeten dan ook aan strenge gezondheidseisen voldoen om pups te mogen krijgen.

Eenmalige onderzoeken

Ze worden getest op Patella Luxatie, HD en ED. Dit gebeurt bij een speciaal daartoe bevoegde dierenarts. Van de heupen en ellebogen worden röntgenfoto’s gemaakt en deze worden ter beoordeling opgestuurd naar OFA (Orthopedic Foundation for Animals). Inmiddels doen wij dit pas als de hond de leeftijd van 2 jaar bereikt heeft, omdat HD- en ED-foto’s op een jongere leeftijd een te rooskleurig beeld kunnen geven. OFA kent om die reden aan de uitslag van honden ouder dan twee jaar het predikaat “final” toe en deze honden krijgen een certificaat. De uitslagen van Blues en Dot zijn dan ook op de site van de OFA te vinden (onder hun officiële, volledige namen).

Ook worden onze honden via DNA getest op verschillende erfelijke afwijkingen zoals PRA, DM en EIC voordat ze een nestje gaan krijgen. Daarnaast worden ze ook getest op IC, dit is geen afwijking maar een voor Labradoodles ongewenst vachttype. (Als beide ouders vrij zijn van een erfelijke aandoening, dan is een nakomeling ook vrij van die aandoening, dit heet vrij door ouderschap of normal by parentage, dat is ook toegestaan, zowel bij de WALA als bij de ALAEU).

Jaarlijkse onderzoeken

Jaarlijks worden de ogen van onze honden getest en wordt hun algemene gezondheid gecontroleerd. De ECVO oogtest wordt uitgevoerd door een specialistisch dierenarts en wordt gedaan om erfelijke oogaandoeningen uit te sluiten. Bij de algemene Health Check-Up wordt niet alleen gekeken naar het hart, maar bijvoorbeeld ook naar de longen, de huid, en het karakter van de hond.